Друга премія: проект №1003 в конкурсі на Музей Майдану

Оголошено лауреатів анонімного Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу проектів на кращу проектну пропозицію щодо об’єкта "Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності" (м. Київ) у номінації "Музей Революції Гідсності". 

За результатами засідання міжнародного повноважного та незалежного журі визначено першу, другу та третю премії змагання.

Пропонуємо ознайомитися з роботами, які були відібрані до фінальної частини конкурсу.


Проектна робота під іменем 1003. Друга премія.

Burø architects, Kyiv/Ukraine | Київ/ Україна

Автори:
Anton Oliinyk, Oleksii Pakhomov | Антон Олійник, Олексій Пахомов

Співробітники:
Mihail Churilov, Anna Viken, Olha Valkova, Yaroslava Dubova, Anna Potanina, Volodymyr Vustianskyi, Anton Gerasymovych, Nataliia Shulga, Denis Matvienko, Dmytro Gurin, Oleksandr Abrosimov, Oleksandr Sidnev, Iegor Shtefan, Sergiy Ferley, Maria Pakhomova, Dmytro Makahon, Viktor Fomin | Міхаїл Чурілов, Анна Вікен, Ольга Валкова, Ярослава Дубова, Анна Потаніна, Володимир Вустянський, Антон Герасимович, Наталія Шульга, Денис Матвієнко, Дмитро Гурін, Олександр Абросімов, Олександр Сіднєв, Єгор Штефан, Сергій Ферлей, Марія Пахомова, Дмитро Макагон, Віткор Фомін

Консультанти:
Spire.Xls.RichText

 

Коментар журі: 
Автори добре відреагували на зауваження журі на Стадії 1 Конкурсу та доклали справжніх зусиль, щоб покращити символічний характер свого проекту. Оновлена версія проекту демонструє сильну композицію, що складається з семи монументальних блоків "каменів", які зсунуті по відношенню один до одного для створення драматичних просторів. Ці об’єми, буквально виконані з тротуарного каменя та зі скляних фасадів з напівпрозорими кам'яними площинами, зі сталевим обрамленням. Цей вибір матеріалу бере свій початок з перших спонтанних пам'ятників, створених безпосередньо після завершення Революції Майдану. Найвищий блок розташований у північно-західному куті і служить монументальною вежею, яка замикає перспективу в кінці шляху новозбудованого Меморіалу Майдану та забезпечує вид на Майдан та Хрещатик. Ефект підсилюється, за рахунок підняття кам'яної вежі на глазурований перший поверх. Вхідне фойє розташоване на двох рівнях, які з'єднані широкими сходами, слугуючи в водночас аудиторією з внутрішнім садом. Хоча журі оцінює цю ідею, воно також стурбоване виглядом атріум-саду, який може бути сприйнятий відвідувачами як компонент дозвілля, припустимий в будь-якому іншому громадському чи комерційному об’єкті. Є також перестороги щодо технічного обслуговування. Журі оцінює символічний монументальний характер скульптурної концепції кам'яних блоків з вузькими проміжками між ними, що забезпечують природне освітлення зони комунікації, але критично ставиться до внутрішніх зв'язків між різними частинами будівлі. Зокрема, розташування підйомників та сходів не є зрозумілими для відвідувачів. Вибір конструктивної системи видається дублюючим (колони та стіни) і потребує оптимізації. Пропозиція, здається енергоефективною з використанням теплової маси плит та стін, щоб нагріти та охолодити будівлю. В цілому журі цінує творчу автономію проектів і має свої сумніви щодо "мови архітектури", коли символ стає архітектурою.


Результати конкурсу в номінації "Меморіал Героїв Небесної Сотні" були визначені раніше, 20 лютого 2018 року. Після цього конкурс на визначення найкращого проекту музею відбувався з урахуванням вигляду меморіального комплексу.

Передумови та перебіг конкурсу щодо меморіально-музейного комплексу.